Oct 25, 2023
Systematiskt arbetsmiljöarbete – för en trygg och säker arbetsplats
Under hösten 2023 och våren 2024 genomför Arbetsmiljöverket inspektioner för att kontrollera hur små och medelstora företag hanterar…

Under hösten 2023 och våren 2024 genomför Arbetsmiljöverket inspektioner för att kontrollera hur små och medelstora företag hanterar sitt systematiska arbetsmiljöarbete. Målet är att säkerställa att arbetsgivare följer arbetsmiljöreglerna och att de arbetar systematiskt med arbetsmiljöfrågor. Om inspektören hittar brister i arbetsmiljön så informeras arbetsgivaren om dessa brister. Inspektören förklarar även vilka risker som är kopplade till bristerna och vilka arbetsmiljöregler som gäller.

Har du koll på det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM)?

Det systematiska arbetsmiljöarbetet innebär kortfattat att undersöka arbetsmiljön, genomföra nödvändiga åtgärder och därefter följa upp verksamheten för att förebygga ohälsa och olyckor. Företag med 10 eller fler anställda har lagkrav på att dokumentera allt arbetsmiljöarbete. Några av de viktigaste komponenterna i SAM inkluderar:

Arbetsmiljöpolicy
Företaget måste upprätta och dokumentera en arbetsmiljöpolicy som tydligt beskriver företagets mål och inriktning när det gäller arbetsmiljön. Arbetsmiljöpolicyn ska vara skriftlig och tillgänglig för alla medarbetare.

Riskbedömning och åtgärdsplaner
Regelbundna riskbedömningar av arbetsmiljön måste genomföras och åtgärdsplaner ska skapas för att hantera de identifierade riskerna.

Skyddsombud
Företag med fler än 5 anställda ska välja ett skyddsombud som företräder de anställda i arbetsmiljöfrågor. Är ni kollektivavtalsanslutna? Det är vanligen den fackliga organisation som har kollektivavtal på arbetsplatsen som utser skyddsombudet, oftast för tre år i taget. Om det saknas kollektivavtal på arbetsplatsen kan i stället arbetstagarna gemensamt utse ett skyddsombud. Vanligtvis är skyddsombud fackligt anslutna, men det finns inga sådana krav.

Medarbetarinflytande
Anställda ska ha möjlighet att påverka arbetsmiljön genom samråd och dialog med arbetsgivare.

Arbetsmiljöutbildning
Alla anställda ska få grundutbildning i arbetsmiljöfrågor. Det är arbetsgivarens ansvar att tillgodose att utbildningen genomförs.

Skyddsronder
Regelbundna skyddsronder, där arbetsgivaren och skyddsombudet går igenom arbetsmiljön och identifierar eventuella brister, ska genomföras. Identifierade brister ska sedan åtgärdas.

Arbetsmiljödokumentation
Allt arbetsmiljöarbete, inklusive riskbedömningar, åtgärdsplaner och protokoll från skyddsronder, måste dokumenteras.

Följa Arbetsmiljöverkets föreskrifter
Företag måste följa de specifika föreskrifter och regler som Arbetsmiljöverket fastställt och som är relevanta.

Företag med färre än 10 anställda

Företag med färre än 10 anställda behöver fortfarande följa arbetsmiljölagstiftningen, men det finns vissa skillnader och förenklingar jämfört med företag som har fler än 10 anställda. Nedan följer några punkter som är viktiga att tänka på för företag med färre än 10 anställda:

Arbetsmiljöpolicy
Det finns inget lagkrav på att upprätta en skriftlig arbetsmiljöpolicy för företag med färre än 10 anställda, men det är ändå en god idé att ha en sådan policy för att tydliggöra företagets mål och inriktning avseende en god arbetsmiljö.

Riskbedömning och åtgärder
Mindre företag måste fortfarande genomföra riskbedömningar och vidta åtgärder för en god arbetsmiljö. Det är viktigt att identifiera och åtgärda arbetsmiljörisker oavsett storlek på företaget.

Medarbetarinflytande
Det är först vid 50 eller fler anställda som det krävs ett formellt samråd med skyddsombud, men det är fortfarande av betydelse att skapa en kultur där medarbetare kan påverka arbetsmiljön genom dialog och feedback.

Utbildning
Det är av betydelse att även mindre företag tillgodoser att medarbetarna får nödvändig utbildning i arbetsmiljöfrågor. Utbildningsinsatsen kan givetvis anpassas efter behov och företagets storlek.

Följa Arbetsmiljöverkets föreskrifter
Alla företag, det vill säga oavsett antalet anställda, är skyldiga att följa Arbetsmiljöverkets föreskrifter och regler.

Förebyggande arbete lönar sig

En trygg och säker arbetsplats är dock inte bara ett lagkrav utan det är även en nyckelfaktor avseende medarbetarnas välmående och produktivitet. Företag bör arbeta proaktivt avseende arbetsmiljöfrågor – förebyggande arbete är nyckeln! Genom att följa de riktlinjer och krav som gäller samt genomföra regelbundna kontroller och utbildning kan risken för olyckor och ohälsa på arbetsplatsen minimeras.

Känner du dig osäker på om er verksamhet har allting på plats ifall Arbetsmiljöverket kommer och gör en inspektion? Välkommen att kontakta oss så bokar vi in ett möte.

Läs mer

Senaste artiklarna

Uppmärksamma stressignalerna i tid 

Uppmärksamma stressignalerna i tid 

Att som arbetsgivare uppmärksamma stressignaler i tid är avgörande för att skapa en hälsosam och hållbar arbetsmiljö. Stress på arbetsplatsen kan ha allvarliga konsekvenser för både individ och organisation, men genom tidig upptäckt och åtgärder kan flera fördelar...

read more
Att hantera en arbetsbrist 

Att hantera en arbetsbrist 

Vi är mitt i en lågkonjunktur, och den osäkra marknaden medför att många företag behöver se över sina kostnader. Att effektivisera verksamheten blir ibland nödvändigt, och en del i detta kan vara att tvingas skära ner på personal. Vad är viktigt att tänka på i en...

read more
Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur 2025  

Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur 2025  

Har du koll på arbetsmiljöverkets nya regelstruktur, som börjar gälla första januari 2025? Regelverket innebär i stort det samma, men strukturen har förenklats och för vissa arbetsroller innebär förnyelsen ett utökat ansvar. Julen står för dörren med klappar, god mat...

read more
Från hållbart HR-arbete till hållbar tillväxt  

Från hållbart HR-arbete till hållbar tillväxt  

Företag som lyckas integrera hållbarhetsperspektivet i sina HR-frågor skapar en positiv spiral där hållbarhetstänket genomsyrar hela verksamheten. Det kommer i sin tur leda till sunda företag med en hållbar tillväxt. Hållbarhet är dock inte en engångshändelse eller...

read more
Personalhandboken – arbetsplatsens uppslagsverk

Personalhandboken – arbetsplatsens uppslagsverk

En personalhandbok är ett dokument inom en organisation som samlar viktig information om företagets riktlinjer, rutiner och policys. Den fungerar som en vägledning för både arbetsgivare och anställda och klargör förväntningar, rättigheter och skyldigheter. En...

read more
Balans mellan arbete och fritid i det gränslösa arbetslivet

Balans mellan arbete och fritid i det gränslösa arbetslivet

Det moderna arbetslivet erbjuder frihet och flexibilitet som tidigare generationer bara kunde drömma om. Att kunna svara på ett mejl från soffan eller jobba några timmar på ett café ger en frihet och autonomi som många uppskattar. Men denna flexibilitet har också en...

read more

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fyll i uppgifterna nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Vill du ha mer information om våra tjänster?

Kontakta oss

För mötesbokning eller frågor fyll i formuläret nedan eller ring oss på 031-745 20 00

10 + 13 =