Att tid är pengar är redan känt, men en felrekrytering vad kostar det? Som många av er vet så är det vanligt att rekryteringsprocesser är långa och utdragna och att det drar ut på tiden kan i sig vara en orsak till att de blir mindre lyckade. Orsakerna till att det ibland blir fel kan vara många läs gärna min föregående artikel som belyser några anledningar till felrekrytering lite närmare.
Vad skulle du säga att en felrekrytering kostat dig?
Tittar vi på vad som sägs i litteratur och i artiklar så uppskattar de att kostnaden ligger mellan 250 000 och 1Mkr, och ibland mer än så! Förutom en långdragen process som är tidskrävande, så visar även statistiken att endast 45% av de stora företagens – och 52% av småföretagarnas rekryteringar blir lyckade enligt en undersökning som Pwc och Poolia genomförde 2013.
Se nedan (sammanfattade) generella kostnader över vad som egentligen är kostsamt i felrekryteringen:
▪️ Lön
▪️ Tiden det tar att samtala/förhandla
▪️ Sjukskrivningar (är inte ovanligt om arbetstagaren inte trivs eller kan prestera)
▪️ Kostnader för ”utköp” och eventuellt omställningsstöd.
▪️ Produktionsförlust/kundförlust
▪️ Tvingas hyra in kompetens under en övergångsperiod
▪️ Kostnad för att genomföra en ny rekryteringsprocess
▪️ Arbetsmiljöproblem (konflikter, högre arbetsbelastning m.m.)
▪️ Ny upplärningstid
▪️ Skadat varumärke
I min föregående artikel underströk jag att felrekryteringar ska ses ur både arbetsgivarens och arbetstagarens perspektiv vilket jag även vill påminna om här. Utifrån arbetstagarens situation kan en felrekrytering innebära ohälsa, risk för arbetslöshet samt att det kostar även i tid och energi. Den här tiden måste också värderas som en individuell kostnad, framförallt om en arbetstagare säger upp sig från en trygg anställning för att byta tjänst. Här har du som arbetsgivare ett stort ansvar att göra ett ordentligt grundarbete, vara tydlig med förväntningar och vilka krav ni ställer på tjänsten ni erbjuder. Som kandidat är det på samma sätt viktigt att ge en ärlig bild av dina kompetenser och egenskaper, ingen tjänar på en felrekrytering!
En annan aspekt är att befintlig personal också påverkas av felrekryteringar och hög personalomsättning, det är inte ovanligt att ”fel” person väljer att avsluta sin anställning eller blir sjukskriven pga arbetsbelastning eller andra arbetsmiljöproblem.
Otydliga processer inom HR ökar inte bara risken för felrekryteringar utan ökar också risken för ohälsa, konflikter och kompetensförluster vilket kan få förödande konsekvenser, inte bara för er ekonomi men också för ert arbetsgivarvarumärke. Slutligen: Det är ett hantverk att rekrytera och det tar tid, har du inte möjlighet att genomföra processen med kvalité eller om du är osäker på någon del, be om hjälp!